Literația digitală este definită ca fiind o capacitate demonstrată de utilizare a tehnologiei pentru a accesa, manipula, evalua, vehicula și prezenta informații în mediul online.
Literația digitală cuprinde o serie de abilități necesare Secolului 21 legate de utilizarea tehnologiei în mod eficient, eficace și adecvat. Sunt șase subiecte importante caracteristice literației digitale, pe care este recomandat să le integrăm în planul personal de dezvoltare, în această era hiper-tehnologizată în care trăim:
Cu toții ne bazăm pe Internet ca sursă principală de informații atât pentru completarea noțiunilor școlare, academice, profesionale, cât și pentru uz personal.
De aceea, este important să învățăm cum să evaluăm informațiile la care ne (auto)expunem în spațiul cibernetic.
Pentru a învăța despre literația media, trebuie să ne concentrăm pe modalități eficiente de identificare a calității și credibilității informațiilor și acoperirea strategiilor de învățare care dau rezultate mai credibile.
Deși știm că atunci când utilizăm informații din cărți, reziste, articole etc. trebuie să cităm diferitele surse de inspirație utilizate în proiectele personale, uneori uităm că trebuie să cităm informații și pentru resurse luate din mediul online.
Subiecte importante sunt proprietatea intelectuală și drepturile morale, materialele protejate prin drepturi de autor/brevete/invenții și modul adecvat de referință a informațiilor.
Este deosebit de important să reținem că a copia textul de pe un site web este considerat plagiat, la fel ca furtul textului dintr-o carte.
Amprentă digitală este denumirea generică a tuturor informațiilor pe care o persoană le lasă pasiv și le partajează în mod activ despre sine în online, în special pe site-urile de socializare. Textele, imaginile, conținuturile multimedia, cookie-urile, istoricul de navigare, adresele IP, parolele și chiar furnizorii de servicii de internet alcătuiesc amprenta digitală a unei persoane.
Deși petrecem mult timp în online, este foarte posibil să nu ne gândim întotdeauna la implicațiile activității noastre. Un subiect important îl reprezintă consecințele a ceea ce noi partajăm în online.
Este deosebit de important să reținem că absolut nimic nu este privat în online. Indiferent dacă este noul număr de telefon pe care l-am înregistrat sau post-ul pe care tocmai l-am urcat pe vreun site, totul este disponibil online.
Cu atât de multe informații disponibile în mediul online, trebuie să înțelegem elementele de bază ale siguranței pe Internet.
Crearea parolelor puternice, utilizarea setărilor de confidențialitate și partajarea inteligentă a informațiilor personale pe rețelele de socializare sunt primii pași în protejarea auto-controlată.
În plus, informații mai temeinice din perspectiva tehnică a confidențialității, cum ar fi utilizarea rețelelor personale virtuale (VPN), criptarea datelor și protejarea împotriva hacking-ului, sunt măsuri pe care oricine înțelege consecințele, acționează cu responsabilitate.
Astăzi, majoritatea folosim tehnologia pentru a comunica într-un fel sau altul. De aceea, este atât de important să învățăm despre cum să comunicăm în siguranță și în mod adecvat. Aceasta include comunicare inter-personală, atât în familie, cât și la școală, în societate, cât și profesional.
Aproape fiecare rol/ocupație/profesie necesită comunicare digitală la un moment dat. Dacă nu avem o înțelegere bună referitoare la comunicarea responsabilă, relațiile și profesiile noastre s-ar putea încheia înainte de a avea măcar șansa de a începe.
Cyberbullying - utilizarea tehnologiei ca mijloc de intimidare sau hărțuire a celorlalți, a devenit o practică utilizată la nivel mondial, din păcate.
Statisticile despre intimidarea cibernetică vorbesc de la sine! Abordarea constantă a subiectului - acasă, la școală/facultate, în societate - poate opri agresorii existenți și preveni hărțuirea viitoare.
De aceea, lecțiile cu privire la hărțuirea cibernetică sunt unele dintre cele mai importante subiecte ale orelor de alfabetizare digitală.